woensdag 9 januari 2013

Bloggen met Blogger.com

Het is zo ver, onze eerste blog! Roos en ik gaan elke week websites en applicaties testen, waarvan we vervolgens verslag uit zullen brengen in deze test corner.

En wat is er logischer dan gewoon beginnen met Blogger, de website waarmee deze blog gemaakt is?

Wat is Blogger precies?
Een blog (afkomstig van het woord weblog) is een online medium over interessante ontwikkelingen, actualiteiten, persoonlijke zaken.. Een blog kan eigenlijk overal over gaan. Vergelijk het met je dagboek van vroeger, alleen dan een dagboek dat iedereen kan lezen als je dit toestaat. Een blog verschilt van een normale website door de regelmaat van de updates: op een blog zul je deze vaker zien.

Blogger is een dienst van Google, waarmee het mogelijk is om gratis je eigen blog te starten. Blogger plaatst, in tegenstelling tot veel andere gratis blog-websites, geen reclame op je blog. Je kan hiervoor een e-mail account van Google gebruiken (Gmail), en ook dit is gelukkig gratis. Hou ik van.

Draagt een blog op onderwijskundig gebied ook iets bij?
Ja, er zijn veel redenen waarom leraren en cursisten baat kunnen hebben bij bloggen. Zo zorgt bloggen ervoor dat je aan het reflecteren slaat. Leraren denken vaak terug aan lessituaties en vragen zich vervolgens af wat ze beter of anders hadden kunnen doen. Bloggen kan hierbij helpen omdat je, door te bloggen, automatisch een dossier voor jezelf aanmaakt waarin je zaken vast legt. Dit is natuurlijk heel handig voor beoordelingsgesprekken met leidinggevenden.

Bloggen kan ook een soort momentum laten ontstaan. Stel, je begint met bloggen en dat lijkt je goed af te gaan... Je realiseert je dat je dit kan, misschien kan je dan nog wel veel meer! Ik sluit dit niet uit..

Daarnaast kan je door te bloggen nuttige feedback krijgen van je lezers. Als je hier voor open staat komt dit ten goede aan je professionele ontwikkeling.

Bloggen is een creatief proces, net als vroeger het schrijven in een dagboek. Door dingen op te schrijven betrap ik mezelf regelmatig op stopwoordjes die ik liever wil vermijden. Ook dwingt schrijven mij tot het uitbreiden van mijn vocabulaire. Maar bloggen hoeft niet alleen tekstueel te zijn, uiteraard kan je ook proberen je punt over te brengen door middel van afbeeldingen, muziek of misschien zelfs filmpjes!

Natuurlijk zijn er veel redenen waarom cursisten zouden moeten bloggen. Mocht je hier meer over willen lezen, dan kun je doorklikken naar 10 reasons why I want my students to blog.

Omdat ik snap dat het openen van een account voor mij heel makkelijk lijkt, maar dat dit niet voor iedereen even makkelijk is presenteer ik u het volgende hoofdstuk:

Stap voor stap naar je eerste blog!

Stap 1: ga naar www.gmail.com en maak een account aan. Dit doe je door rechts bovenin je scherm op de rode knop te drukken waarop staat 'account aanmaken'


Hierna moet je je gegevens invullen. Gmail vraagt om je telefoonnummer, maar dit hoef je niet in te vullen. Ik vond dat zelf heel fijn, want ik hou er niet zo van om zomaar mijn telefoonnummer ergens achter te laten, ben altijd bang dat ze me in call centra weten te vinden dan.. Na het invullen van je persoonsgegevens kan je een foto kiezen om toe te voegen, maar ook dit is geen vereiste.

En dit is eigenlijk alles wat je hoeft te doen voor je Gmail account. Zorg dat je de inlog gegevens wel onthoudt, want die moet je gebruiken voor het inloggen bij Blogger. Ook kun je deze gebruiken voor andere diensten van Google, zoals Picasa foto album en Google Docs (een soort online versie van Word, waarin je met meerdere personen tegelijk kan werken).

Stap 2: ga naar www.blogger.com en log in met je Gmail gegevens. Na het inloggen krijg je het volgende scherm te zien
Stap 3: Aan de linkerkant van het scherm klik je vervolgens op de knop 'Nieuwe blog'. Je komt nu in het volgende scherm, waarin je de titel van je blog en het adres van de website kan opgeven. Ook kan je hier kiezen voor een sjabloon, wat betekent dat je kan kiezen hoe je blog er uit ziet.

Scroll naar beneden en klik op de oranje knop waarop staat 'blog maken'.

Stap 4: je zult zien dat je blog nu verschenen is op je dashboard (je startpagina). Als je nu je eerste bericht wilt schrijven, druk je op de oranje knop met het potlood.

Stap 5: je bent klaar om te beginnen! Zoals je kan zien werkt Blogger bijna hetzelfde als Word, en dat kunnen we natuurlijk allemaal! Dit is ook precies wat ik zo prettig vind aan Blogger: zelfs met minimale technische kennis kun je iets heel moois neerzetten.
Naast het rode woord 'Bericht' kan je een titel kiezen. Als je dit niet doet, noemt Blogger je bericht naar de datum van die dag. Vanaf dit punt kan je gewoon beginnen met typen. Net als in Word is het verstandig om tussendoor soms op 'opslaan' te drukken.

De knopjes bovenin werken hetzelfde als de knopjes in Word, dus die ga ik niet allemaal behandelen. De knoppen die ik in dit bericht gebruikt heb zijn:
- Link : hiermee plaats je een link naar een andere website in je blog.
- Afbeelding invoegen : dit is de knop naast de 'link' knop. Je kan hiermee bladeren door de afbeeldingen op je computer
Je kan ook een afbeelding van een andere website in je blog plakken door te kiezen voor 'van een URL'.


Wil je tussendoor zien hoe je blog er uit ziet? Druk dan op de knop 'voorbeeld'. Ben je klaar om je eerste blog op het internet te lanceren? Druk dan op de oranje 'publiceren' knop!

Als je na het publiceren toch nog wijzigingen aan wilt brengen, dan kan dat natuurlijk. Ga hiervoor naar je startpagina. Je ziet de naam van je blog daar staan met daaronder het aantal berichten. Hier kan je op klikken. Als je dan met je muis op de titel van de betreffende blog gaat staan zul je zien dat er onder de titel een aantal opties verschijnen, waaronder de optie 'bewerken'. Klik hierop en je wordt gewoon weer terug gestuurd naar de pagina die zo op Word lijkt.

Conclusie
Is Blogger bruikbaar voor ons als docenten? Mijn antwoord hierop is ja.

  • Blogger biedt mogelijkheden voor docenten en cursisten, dus dat is een win-win situatie. Het is niet ondenkbaar om je cursisten aan het bloggen te zetten, Blogger is tenslotte gratis! Het werk dat cursisten aanleveren kan je op een moment naar keuze nakijken, waarna je via de blog ook feedback kan geven. Ook biedt bloggen voor cursisten de mogelijkheid om te werken aan hun eigen internationalisering. Hierdoor ontstaat een authentieke leersituatie waarbij de cursisten beschikking hebben over een wereldwijd publiek. 
  • Blogger is makkelijk in gebruik doordat wij allemaal bekend zijn met Word.  
  • Ook kan Blogger bijdragen in de werkverlichting van docenten. Het zal in eerste instantie wat tijd kosten, maar uiteindelijk kan je hier een online portfolio in laten ontstaan waar je bij beoordelings- en functioneringsgesprekken de vruchten van zult plukken. 

Ik hoop dat deze uitleg duidelijk was en dat jullie het eens willen proberen. Misschien is het een idee om een blog te maken over je stappen in de digitale wereld? Of een blog met recepten? Daar zijn Roos en ik ook altijd wel over te spreken!

Heel veel plezier, en hou ons op de hoogte!

Groeten, Lotte

2 opmerkingen:

  1. I like it. I'm thinking about which groups of students I could start this with and I've a few ideas. A blog is a good way to keep in touch with the language a student is learning while they're on their practical training, particularly tourism/recreation students I would imagine. Of course FB and Twitter are also blogging possibilities.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Tourism students would be perfect for this, but also other students going abroad for their internship ! The Amurang group maybe?

    BeantwoordenVerwijderen