dinsdag 6 januari 2015

Rolo On a Roll for the Second Time

Hallo lieve volgers!
 
Het is alweer een tijdje geleden maar wij leven nog hoor! Wij willen wel graag weer gaan bloggen maar de context en de onderwerpen zijn anders, niet minder interessant en/of vermakelijk natuurlijk. Aangezien onze minor is afgesloten, wij allebei ons diploma hebben en werkzaam zijn in het onderwijs hebben we moeten zoeken naar een nieuw onderwerp voor de blogs. Je zou kunnen zeggen dat we deze blogs nu helemaal vrijwillig schrijven, aangezien niemand er ons studiepunten voor geeft en loonsverhoging krijgen we er ook vast niet mee. Desalniettemin hebben wij nog steeds zin om te schrijven dus, viol√°, hier gaan we weer. Buckle up guys!
 
Waar werken Roos & Lotte?
Ondertussen zijn Lotte en ik niet meer werkzaam bij het Talencentrum maar bij Life Sciences. Life Sciences is een samenwerking tussen het Nordwin College en het Friesland College. De opleidingen die wij (niet alleen Lotte en ik dus, maar dat snap je wel) bij Life Sciences verzorgen zijn onderverdeeld in 5 werelden: Food, Laboratorium, Milieu, Procestechniek en Water.
De opleidingen voor Food zijn zowel in de BOL (5 dagen naar school + stage lopen) als in de BBL (1 dag naar school, vaak op locatie + 4 dagen werken) te volgen.
 
Wat doen jullie daar in hemelsnaam?
Omdat Life Sciences nog een vrij nieuwe school (school binnen een school in samenwerking met twee scholen, verder is het niet gecompliceerd hoor) is moeten er nog veel zaken geregeld worden. Team Rolo werd ingevlogen om de zaken voor Engels en Nederlands op een rijtje te zetten.
 
Lotte en ik proberen bij Life Sciences vooral samen opperbaas te spelen over het vak Engels want wij zijn de enige twee docenten Engels en hebben hier dus alle macht.

 

 
Maar, wij zijn ook docenten Nederlands, samen met twee andere collega's die ook Nederlands geven en een collega die verantwoordelijk is voor het Loopbaan en Burgerschap onderdeel. Daar werken wij ook mee samen en betrekken wij zo veel mogelijk bij onze plannen.
Lotte geeft drie dagen in de week les in de BBL voor de opleidingen binnen de wereld 'Food' en is dus vooral op pad naar bedrijven om op locatie les te geven. Bijvoorbeeld in Beilen en in Kampen. Tussendoor zit ze gezellig hier op school voor voorbereiding en overleg.
 
Ik geef drie en een halve dag les hier op school in de BOL(leerjaren 1 en 2, niveau 3 en 4, alle opleidingen/werelden) en anderhalve dag in de BBL. Ook ben ik verantwoordelijk voor mijn eerstejaars coach groep en voeg ik mij zo spoedig mogelijk bij de examen commissie zodat ik de door Lotte gemaakte examens kan beoordelen.
Naast lesgeven ontwikkelen wij van allerlei coole shit voor de invulling van de vakken Nederlands en Engels, waarbij wij kijken naar de plek van taalonderwijs binnen de opleiding en dus de professionalisering en educatie van onze studenten als onderdeel van praktijk gestuurd leren ter voorbereiding op het werkveld. Hierbij laten wij ons  inspireren door de visie die wij zelf hebben op leren en  maar natuurlijk ook de visie van leidinggevenden en collega's. Wij gaan op zoek naar de kaders binnen het taalonderwijs en proberen de invulling zo vak gerelateerd mogelijk te maken waarbij de student eigenaar is van het leerproces. Tegelijkertijd moeten studenten voorbereid worden op de examens. Wij bekijken ook zaken zoals het samenstellen van een taalportfolio en periodieke toetsing en examinering.  
Ook houden wij ons natuurlijk bezig met bureaucratische en organisatorische zaken en het welgevreesde onderwijs inspectie-> denk bij het lezen van 'onderwijs inspectie' even aan een horror geluidje (want zo'n gevoel krijg ik erbij), bijvoorbeeld deze:
 
Waar gaan de blogs vanaf nu over?
Onze uitdaging is dus verschoven van het onderzoeken van het gebruik van digitale leermiddelen op het Talencentrum naar de invulling van de vakken Nederlands en Engels binnen de school Life Sciences.
Enige overlapping zou binnenkort hopelijk plaats kunnen vinden, wanneer wij in alle lokalen toegang hebben tot het wifi netwerk.
Onze taak is hier nu vooral om te kijken hoe wij als leken in de vakgebieden van de opleidingen een zo vakspecifiek mogelijke inhoud kunnen geven en zo effectief mogelijk de lessen kunnen verzorgen waarbij onze visie op leren centraal staat (Wat was die ook alweer? Lees dat eens na op een eerdere blog).
 
To be continued....
 
PS: ik liet mij even meeslepen door de geluidjes, excusez-moi
 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten