zaterdag 9 februari 2013

Edmodo part 2: suggesties voor gebruik in lessen!

Een hele goede sneeuwerige zaterdagochtend! Wat fijn om te zien dat de Edmodo blog die we eerder geplaatst hebben zo goed bekeken wordt! En hierom presenteren wij u: Edmodo deel 2: hoe kun je dit nou eigenlijk gebruiken in je lessen? Op Pinterest vond ik een slide show met daarin 20 manieren om aan de slag te gaan met Edmodo. Ik wilde een aantal van deze slides met jullie delen, dus hier gaan we!
 • Schrijfopdrachten. Schrijven kan een krachtig leermiddel zijn, maar we weten allemaal hoe groot het risico is dat je bedolven raakt onder papier! En dan moet het ook allemaal nagekeken worden! Door een schrijfopdracht op Edmodo te plaatsen kun je cursisten de kans geven om elkaars werk na te kijken. Hierdoor kunnen cursisten elkaar gelijk feedback geven, nieuwe ideeën opdoen voor volgende schrijfopdrachten, zelfvertrouwen krijgen over de ideeën die ze gebruikt hebben en ze leren om andermans werk te beoordelen. De gegeven feedback kan vervolgens onderdeel zijn van een klassengesprek. Je zou een opdracht bijvoorbeeld in een Note kunnen zetten, waarna de cursisten in een reactie daarop hun schrijfopdracht posten zodat deze zichtbaar is voor alle leden van de groep. Je zou de opdrachten ook kunnen verdelen onder groepjes met verschillende deadlines, zodat je niet al het werk in één keer op je bureau/Edmodo account krijgt. Edmodo biedt de optie om binnen een groep weer kleinere groepjes te beginnen, dus dit zou een mooie kans zijn om daar eens mee te oefenen voor als je later een groter project op wilt zetten via Edmodo! 
Als je een kleine groep aan wilt maken, klik je op Small Group in de balk boven in. Klik hierna midden in je scherm op New Small Group, kies een naam en klik op Create.
Je komt nu in een nieuw scherm waarin je de naam van je net aangemaakte Small Group ziet staan. Klik hier op om leden toe te voegen. Er verschijnt aan de linkerkant een lijst met alle leden die in je basisgroep zitten. Als je hier op een cursist klikt, kun je hem of haar naar je nieuwe Small Group slepen om ze toe te voegen.  

Opdrachten waar je aan zou kunnen denken :  
Schrijf een brief naar een Disney karakter. Stuur de brief op en krijg een foto met handtekening terug! Hierdoor kunnen cursisten met het schrijven en adresseren van een echte brief en ze krijgen er nog een beloning voor ook!
Organiseer een soort Flat Stanley evenement. Cursisten krijgen een Flat Stanley (of een knuffeltje bijvoorbeeld) mee en schrijven een fotoverslag over waar hij allemaal met ze geweest is. Hierdoor leren cursisten een dag of week in hun leven te beschrijven. Bijkomend voordeel voor talen: een goede oefening met de verleden tijd!
Gebruik writing prompts. Cursisten krijgen een afbeelding te zien met daarbij een opdracht. Deze opdracht is heel vrij en werkt goed omdat ook het visuele deel aangesproken wordt.
Meer suggesties nodig? Kijk dan even bij English-Writing op de Pinterest pagina van het Talencentrum!

 • Gebruik Edmodo als communicatiemiddel na de lessen. Je kan cursisten even snel wijzen op een nieuwsitem bijvoorbeeld. Cursisten kunnen hetzelfde doen: ze kunnen jou wijzen op dingen die ze gevonden hebben of ze kunnen zich afmelden voor een les als ze ziek zijn. Voordeel is dat de mensen die afwezig zijn (cursisten of docenten) toch toegang hebben tot de opdrachten en het ingeleverde werk. Hierdoor organiseer je een deel van anytime-anywhere learning. 
 • Taaloefening. Alle communicatie tussen mij en mijn cursisten op Edmodo vindt plaats in het Engels waardoor cursisten blijven lezen en schrijven in de doeltaal. Ook interpunctie wordt op deze manier getraind. 
 • Rollenspellen. Het doen van rollenspellen bevordert kritisch denken omdat cursisten in zo'n situatie problemen op moeten lossen. De oplossing die ze aandragen wordt gelijk voorzien van feedback dus de gevolgen van een actie zijn gelijk duidelijk. Cursisten leren hierdoor dingen die ze in hun werkveld kunnen gebruiken, zoals samenwerking en empathie. In de steeds groter wordende klassen van tegenwoordig is het soms lastig om een rollenspel te integreren, ook omdat cursisten zich soms schamen als ze mee moeten doen. Je zou zo'n rollenspel digitaal kunnen maken op Edmodo door een fictief karakter aan je groep toe te voegen. Dit karakter zou vervolgens vragen kunnen stellen die de cursisten moeten beantwoorden. Ikzelf denk hier bijvoorbeeld aan het toevoegen van een ouder bij Onderwijsassistenten, een klant bij Bakkers, een opdrachtgever bij Event Management... 
 • Het is mogelijk om via Edmodo contact te onderhouden met coaches en ouders. Geef ze een code voor ouders en ze kunnen een kijkje nemen in je digitale klaslokaal! Je kan deze code vinden door eerst naar het kopje 'Members' te gaan. Je ziet dan rechts boven in een printer-icoontje. Als je hier op klikt kun je klikken op 'Parent codes'. Er wordt nu automatische een Excel bestand gedownload met daarin de namen van cursisten en de bijbehorende Parent Codes. 

 • Je kan natuurlijk ook een ruimte maken voor collega's. Hier zou je bijvoorbeeld materiaal uit kunnen wisselen. 
 • We hebben in het Talencentrum laatst een Twitterspeurtocht gedaan, maar dit zou je uiteraard ook via Edmodo kunnen doen door de foto's, polls en vragen te posten in je Edmodo klaslokaal! 
 • Het voeren van gesprekken wordt nu vaak geregeld via papier of mail. Organiseer dit via Edmodo, plaats de afspraken op de kalender en iedereen heeft altijd toegang tot dezelfde informatie ! Je zou bijvoorbeeld een Google Doc kunnen plaatsen met daarin de tijden waarop gesprekken plaats kunnen vinden. Cursisten vullen dit in en jij als docent plaatst de uiteindelijke planning in de agenda. 
 • Plan een soort chatsessie op de avond voor een belangrijk beoordelingsmoment. Cursisten plaatsen vragen in een Note op Edmodo. In deze sessie ben jij als docent een half uur beschikbaar om deze vragen te beantwoorden via een reactie op het bericht. Zo weet je ook zeker dat niet alle vragen door elkaar heen gaan lopen. Na dat half uur trek jij je terug en kunnen cursisten zelf verder discussiëren over de vragen!  
Hebben jullie zelf al ideeën over het inzetten van Edmodo? Wat zouden voor jou de grootste voordelen zijn? Ik hoor het graag! 

Mocht je nog behoefte hebben aan meer suggesties, klik dan hier

Lotte

1 opmerking:

 1. Hi there,

  Getting to grips with Edmodo and seeing more and more potential in its use. Some of the ideas mentioned in the slide-show sound really good, like the role-playing idea in which I or a student could pose as a client with a query and await responses, etc. Groups within groups sounds useful too but that is expert mode and I'm not there yet ;)

  Haven't quite worked out the difference between the library and a folder. However the library works well as a place to store handy links and your own self-created resources. Will have to explore further...

  Chantel

  BeantwoordenVerwijderen