donderdag 10 januari 2013

Socrative



Deze blog gaat over socrative. Sommigen zullen hier weleens van gehoord hebben omdat mijn hartje sneller ging kloppen toen ik deze website ontdekte en er sindsdien niet meer over op kan houden….
Om een globaal beeld te krijgen is het handig als je eerst het introductie filmpje bekijkt. Je doet dit door op het play icoon op de ' laptop' op de website te klikken (en dus niet in deze blog).  Ga hiervoor naar www.socrative.com 

Klik hierop in de website zelf. 










Wat is Socrative? 
Socrative is een website die je de mogelijkheid geeft een online klaslokaal te creeeren waarin kennis getoetst kan worden. Je kunt hier onder andere een online quiz samen stellen die jouw cursisten kunnen ‘ maken’ op elk apparaat met een internet connectie (bijvoorbeeld: een ipod, ipad, smartphone, iphone, tablet, laptop of natuurlijk op een gewone computer). 
Het doel is om de les interactiever te maken. 
Het voordeel is dat je als docent kunt zien wie de quiz gemaakt heeft, hoe ver iemand is en wat hij/zij goed of fout heeft. Als alle cursisten klaar zijn dan ‘ sluit’ je de quiz zodat niemand hem meer kan maken en krijg je de optie om een overzicht te krijgen van alle antwoorden. Je kunt deze klassikaal bespreken , projecteren op het smartboard, of naar cursisten emailen.
Het grootste voordeel van socrative is dat je niks hoeft uit te printen, en altijd een toets/quiz klaar kunt zetten mocht je deze nodig hebben. Op die manier kun je makkelijk inspelen op wat er gebeurt in de les zonder dat er een ondebreking is om te printen. Bovendien hoef je niet alles zelf te maken. Elke quiz krijgt een code die je met collega’s uit kunt wisselen. Zo kun je elkaars materiaal gebruiken.

Wat kun je allemaal met socrative?
Zoals je in het introductie filmpje al gezien hebt zijn er veel mogelijkheden met socrative: 


Tot nu toe ik heb ik alleen de quiz mogelijkheid gebruikt en kan ik dus alleen daarover oordelen. 

Hoe maak ik een account?
Stap 1 : Ga naar www.socrative.com 
Stap 2 : Klik op onderstaand icoon
 



Stap 3 : Je komt op onderstaand scherm. Vul je email in en bedenk een paswoord. Onthou deze goed, deze heb je nodig als je inlogt. 


Stap 4 : Je hebt nu een account aangemaakt. Om in te loggen ga je naar www.t.socrative.com. Je krijgt onderstaand scherm te zien. Vul je gegevens in om in te loggen. Klik vervolgens op ' login' 


Stap 5 : Gefeliciteerd! Je hebt nu een account aangemaakt en je bent ingelogd. Alle pret kan dus beginnen! 

Hoe maak ik een quiz?
Stap 1 : Login met je gegevens op www.t.socrative.com 
Stap 2 : Klik op de witte balk die aangeeft ' Manage quizzes ' 
 Stap 3 : Kies voor : create a quiz.
Stap 4 : Je kunt nu per vraag kiezen voor een multiple choice of een open vraag. Om makkelijk te beginnen start je met een open vraag. Je vult tegelijk ook bovenaan de naam van de quiz in. Hier heet hij ' Test'
Klik op : 

Dan ziet het er zo uit: 


Stap 5 : Je kunt nu steeds voor of een open vraag kiezen of voor een multiple choice vraag. Bij een multiple choice vraag kun je zelf antwoorden opgeven. Bijvoorbeeld:
Let hier goed op dat je het goede antwooord aanvinkt!!!

Stap 6 : Blijf vragen toevoegen totdat je klaar bent. Zorg ervoor dat je het vakje ' enable sharing' , wat helemaal bovenaan staat, hebt aangevinkt zodat collega's jouw quiz ook kunnen gebruiken. 




Stap 7 : ' Save' je quiz door onderaan op de turquoise balk ' save te klikken. 

Stap 8 : Je krijgt nu onderstaand vierkantje in je scherm te zien. Hierin staat het SOC nummer van je quiz. Als je je quiz met collega's wilt delen moet je hen dit nummer geven. Je kunt dit nummer opschrijven zodat je het altijd bij de hand hebt (ik doe dat op een groen papier die ik altijd in mijn map heb). Maar je kunt het nummer later altijd nog terug vinden door naar ' edit quiz' te gaan. 

Stap 9 : Gefeliciteerd! Je hebt nu zelf een quiz gemaakt die je cursisten kunnen maken en die je collega's ook kunnen gebruiken -> werk vermindering! 

Hoe zet ik een quiz klaar?
Nu je die fantastische quiz hebt gemaakt en heel trots bent op jezelf wil je hem natuurlijk gaan gebruiken. Daarom ga ik nu uitleggen hoe je dat moet doen. 

Stap 1 : Ga naar www.t.soctative.com en login met je gegevens. Je weet nu hoe dit moet. Ben je het vergeten scroll dan even naar boven in deze blog. 

Stap 2 : Je komt nu bij onderstaand scherm:


klik op : ' start quiz' 

Kies bij het balkje met pijlen welke quiz je wilt klaarzetten:


Vervolgens kies je een van je quizzes:

Nu kies je een optie voor het antwoorden van de quiz. Ik kies hier meestal voor ' student paced quiz' . Op deze manier kun je de quiz aan het begin van de les of voor de les klaarzetten en als je ziet dat iedereen de quiz gemaakt heeft kun je hem eindigen en de resultaten bekijken.

 Dit is vooral handig als niet alle cursisten een apparaat hebben om de quiz op te maken. Als een cursist een quiz heeft voltooid krijgt deze de kans om een ander de quiz te laten maken. Op die manier heeft dus eigenlijk maar 1 cursist een apparaat met internet nodig om iedereen de quiz te laten maken. 

Stap 3 : Je krijgt nu onderstaand scherm te zien

Je ziet hierin welk nummer jouw online klaslokaal heeft, hoeveel mensen er in dat klaslokaal zitten en hoeveel er de quiz gemaakt hebben. Als je op ' live results' klikt zie je wie er precies bezig zijn met de quiz en hoeveel van de gemaakte vragen ze goed hebben. 

Stap 4 : Als je ziet dat iedereen de quiz gemaakt heeft, of als de tijd op is dan klik je op ' end activity' . Je ziet dan onderstaand vierkantje in je scherm verschijnen:
Ik kies hier meestal voor ' email report' zodat ik het report op kan slaan voor eventuele latere evaluatie doeleinden. Het report bestaat uit een excel file waarin de namen verticaal staan en de vragen horizontaal. De gegeven antwoorden staan onder de vragen op de horizontale lijn van de namen. Bij een multiple choice vraag is het antwoord groen of rood afhankelijk van goed of fout beantwoord. Je kunt dus in een oogopslag zien hoe de quiz ongeveer gemaakt is. Je kunt ook meteen ingaan op de meest gemaakte fouten door bijvoorbeeld het report te projecteren op het smartboard. Je kunt hier dan meteen op ingaan door uitleg te geven. 

Welke instructies moet ik de cursist geven? 
Als je een quiz hebt gemaakt en klaargezet dan moeten de cursisten hem nog maken. Je geeft hiervoor de volgende instructies:

Ga naar www.m.socrative.com 

Vul 'kamernummer van docent in' in . (dit nummer kun de docent vinden door in te loggen en dan staat het bovenaan) 

Als de cursist het kamernummer ingevuld heeft is hij in het online klaslokaal aanwezig waar jij een quiz hebt klaargezet. Deze begint meteen en start altijd met de vraag naar de naam van de cursist (dit gaat automatisch, die vraag hoef je nooit zelf toe te voegen). Dat ziet er zo uit:


De cursist beantwoord steeds de vragen en sluit vanzelf de quiz af. 

Wat zijn de voordelen?
  • Interactieve les ; meteen de mogelijkheid hebben om antwoorden te bespreken zonder eerst zelf na te hoeven kijken. 
  • Geen printen
  • Quizzes delen met collega's = minder voorbereiding
  • Cursisten kunnen op eigen tempo en moment de quiz maken
  • Quizzes kunnen gemaakt worden op 1 apparaat, er hoeft dus geen computer aanwezig te zijn voor een klas. In theorie zou 1 smartphone al genoeg zijn. 

Wat zijn de nadelen?
Wat ik heb ondervonden als grootste en naar mijn idee enige nadeel is dat je maar 1 quiz tegelijk kunt klaarzetten. Dit geeft mij als docent minder ruimte om te differentieren omdat niet alle cursisten tegelijk dezelfde quiz ‘nodig’ hebben. 

Bij vragen mail gerust (r.deneijs@fcroc.nl) of laat een comment achter!
Groetjes,
Roos

Geen opmerkingen:

Een reactie posten