maandag 14 januari 2013

Edmodo : social networking voor scholen

Deze blog is natuurlijk voor jullie allemaal, maar ik denk dat vooral collega's die werken met cursisten die leren op afstand of cursisten die een buitenlandverblijf doen hier erg veel aan kunnen hebben. Meet my new best friend: Edmodo !


Wat is Edmodo?
Edmodo is een veilige plek waar docenten, cursisten en zelfs opvoeders met elkaar kunnen samenwerken. Ze kunnen er materiaal en educatieve applicaties delen en ze hebben toegang tot opdrachten, beoordelingen en groepsdiscussies. Het doel van Edmodo is 'to help educators harness the power of social media to customize the classroom for each and every learner'. Zoals je in de video kan zien biedt Edmodo erg veel mogelijkheden en ik denk dat het voor cursisten aantrekkelijker is dan andere leeromgevingen omdat het zo op Facebook lijkt, met als groot voordeel dat het speciaal op onderwijs gericht is.


Wat vind ik prettig aan Edmodo?
  • Ik blijf een Nederlander en hou dus van gratis (zoals jullie inmiddels misschien door hebben). Edmodo is gratis.
  • Er zit een een sociaal aspect aan Edmodo, waardoor cursisten makkelijk met mij en met de groep kunnen communiceren. Betere communicatie betekent minder verwarring, dus meer tijd voor cursisten die moeilijker leren of die juist een stapje hoger kunnen! Je kan cursisten badges geven voor prestaties en bijdrages. 
  • In je groepen kan je kleinere groepjes aanmaken, bijvoorbeeld voor cursisten die samenwerken aan een project.
  • Docenten en cursisten kunnen links naar websites, documenten, Youtube video's enzovoorts met elkaar delen, waardoor het 'samen leren gevoel' versterkt wordt.
  • De docent kan opdrachten plaatsen (inclusief due date) die cursisten vervolgens via Edmodo in kunnen leveren. Cursisten kunnen ook zien of ze een opdracht al ingeleverd hebben (en wat ze dus nog moeten doen of verbeteren).
  • Je kan een cijfer en feedback geven aan de ingeleverde opdrachten. Dit wordt allemaal bijgehouden in Edmodo.
  • Als een cursist vragen heeft, kunnen die rechtstreeks aan de docent of aan de hele groep gesteld worden (betekenisvol leren, oh yeah!).  
  • De docent heeft de controle over de aangemaakte ruimtes. De cursisten hebben bij het sturen van berichten slechts 2 opties: naar de docent of naar de hele groep. Als docent kan je dus alle berichten zien.
  • Als docent heb je zeggenschap over alles: je kunt wachtwoorden van cursisten uitschakelen (als ze zich misdragen), wachtwoorden resetten, groepscodes (die cursisten nodig hebben om lid te worden van je groep) veranderen..
  • Edmodo heeft een agenda optie. Alleen docenten kunnen hier dingen aan toevoegen.
  • Bestanden die je gebruikt kan je opslaan in de Library, zodat je ze volgend jaar nog een keer kan gebruiken.
Nadelen?
  • De badges kunnen wat kinderachtig overkomen, maar als docent kan je ook je eigen badges aanmaken. Dit is dus te ondervangen.  
  • De cijfers kunnen niet wegend ingevoerd worden. Hier in het Talencentrum is dat niet erg, maar voor docenten in het middelbaar onderwijs is het minder handig. Wel biedt het je een overzicht van de cijfers, dus kan je in de gaten houden met wie je even een gesprekje aan moet knopen bijvoorbeeld.
  • De bibliotheek ziet er een beetje ouderwets uit heb ik ergens gelezen, maar deze functie heb ik nog niet gebruikt dus daar kan ik niet zo veel over zeggen... 
Ik ben inmiddels een week aan de slag met Edmodo en ik ben erg enthousiast. Ik heb het idee dat mijn cursisten het ook prettig vinden, hoewel ze aan sommige dingen nog wel moeten wennen... Hierover hou ik jullie op de hoogte natuurlijk! 

Wil je het ook uitproberen? Dan volgt nu 

Stap voor stap een begin maken met Edmodo!

Stap 1: ga naar www.edmodo.com en klik op 'Ik ben een docent'. 

Vul de benodigde informatie in en klik op 'Sign up'. En dat was het al, geen e-mails met verificatiecodes of junk mail, je hebt gewoon gelijk een account! 

Je kan nu eerst je profiel een beetje aankleden (een foto uploaden, wat informatie over jezelf geven) maar dit hoeft niet. We gaan daarom gelijk door met het aanmaken van een 'group'. Dit is eigenlijk je online klaslokaal. 

Stap 2: Aan de linkerkant van je scherm zie je, ongeveer halverwege, Groups staan. Je kan hier klikken op Join of op Create. Wij drukken op Create. 

In beeld verschijnt weer een pop-up waar je gegevens in kan voeren. Hier kies je de naam van je groep (bijvoorbeeld Onderwijsassistent, Toerisme, Handel), de klas (ik voer hier in Higher Education) en het subject area (bijvoorbeeld Language Arts). Druk hierna op 'Create'.

Je komt nu in het volgende scherm waar je je Group Code krijgt. Dit is de code waarmee cursisten toegang krijgen tot jouw klaslokaal. 

Cursisten doen eigenlijk hetzelfde als wat jij hebt gedaan als ze zich willen aanmelden, alleen klikken zij op 'Ik ben student'. Ze geven dan de Group Code door en hun naam + eventueel een e-mail adres (dit is niet verplicht) en ze zijn lid van je groep! Easy as beans!

Verder zie je in je scherm een aantal iconen: 
  • Het huisje links boven in je scherm stuurt je naar je startpagina. Deze ziet er ongeveer net zo uit als een tijdlijn op Facebook, dus de meest recente activiteit staat bovenaan. 
  • Het kalender icoon stuurt je naar je agenda. Hierin kan je toetsen plannen, inleverdata vastleggen enzovoorts. 
  • Bij het mapje met het V-tje kan je de voortgang van je cursisten bekijken. Hier kan je zien wie welke opdracht heeft ingeleverd via de site en welke beoordeling jij gegeven hebt. 
  • De knop daarnaast is de bibliotheek, hier heb ik nu nog niks aan toegevoegd dus ik durf er ook weinig over te zeggen. 
Stap 3: Je wilt natuurlijk nu een bericht (een note) plaatsen. Hiervoor klik je, weer links in je scherm, op de groep die je hebt aangemaakt. Je ziet nu de volgende balk in je scherm: 
Als op 'type your note here...' klikt, zul je zien dat de balk verandert: 

Bij 'Attach' kun je iets toevoegen aan je bericht: een bestand vanaf je computer, een internet link of een bestand uit je Edmodo bibliotheek. 

Zoals je ziet staat de naam van de groep op dit moment in de Send to balk. Dit betekent dat het bericht dat je nu verstuurd zichtbaar is voor alle leden van de groep. Als je een bericht naar een bepaalde cursist wilt sturen, druk dan op het kruisje dat naast de naam van de groep staat en typ de naam van je cursist in. Dit werkt alleen met cursisten die zichzelf hebben aangemeld voor je groep uiteraard. 

Het pijltje staat nu op Note. Je kan ook op Alert klikken. Dit is een soort Twitter bericht (maximaal 140 karakters) waarbij je geen bijlagen kan toevoegen. Hiermee kan je kort en krachtig een oproep doen bijvoorbeeld. Je kan de berichten gelijk sturen, of je kan een tijd inplannen (klik hiervoor op Schedule) waarop Edmodo je bericht moet plaatsen. Dit heb ik nog niet getest. 

Als je op Assignment klikt, kun je (uiteraard) een opdracht plaatsen. Kies een titel, geef een beschrijving en kies een inleverdatum. Ook hier kun je een attachment toevoegen en eventueel een plaatsingsdatum plannen. 

Het knopje Quiz spreekt voor zich: hier kan je een quiz klaarzetten. Dit heb ik even snel bekeken en het ziet er redelijk simpel uit, kijk maar: 


Wil je een poll aanmaken? Ook dat kan! Wederom ziet het er simpel uit: Typ je vraag in, kies twee (of meer, klik hiervoor op +add answer) antwoordopties en druk op Send! 

Stap 4: Stel, je hebt een opdracht geplaatst. Je cursisten zien dit en maken de opdracht. Als zij de opdracht in willen leveren, hebben zij een knop 'Turn in'. Bij docenten zien we de knop 'Turned in', waaraan je kan zien hoeveel mensen de opdracht hebben ingeleverd. 

Bijvoorbeeld: ik heb vandaag met een groepje cursisten een schrijfopdracht gedaan. Die is hier te zien (de verkorte instructie dan), met daarbij de inleverdatum en het aantal cursisten dat de opdracht heeft ingeleverd. 
Als ik klik op 'Turned in' kan ik precies zien wie de opdracht hebben ingeleverd. Ik kan hier op de naam van een cursist klikken en hierdoor krijg ik de mogelijkheid om de opdracht van de cursist te openen. 

Wil je een cijfer geven? Rechts bovenin je scherm zie je nu twee hokjes, gescheiden door een schuine streep. Hier kan je de score van je cursist doorgeven. Klik op 'Grade' en het cijfer is ingevoerd. Je kan hier ook een smiley kiezen om aan je cursist te laten weten wat je van zijn of haar bijdrage vindt. 

Ik heb er voor gekozen om een beoordeling te geven en feedback. Je kan bijvoorbeeld via een note een gecorrigeerde versie van de opdracht met feedback en tips weer terug sturen. 

Als extra mogelijkheid kan je Badges toekennen. Er zijn 8 standaardbadges van Edmodo, maar je kan zelf ook nieuwe aanmaken. Misschien een beetje kinderachtig, maar kom op.. Vroeger wilde je toch ook graag een sticker in je schrift? ;-)

Goed, hier laat ik het even bij.. Ik heb zelf ook nog niet alle opties uitgeprobeerd maar wat ik tot nu toe ervaren heb van Edmodo is supergoed bevallen. Het is makkelijk in gebruik voor mij, maar ook cursisten vinden het makkelijk en leuk!

Oh en misschien een bonus: er is een app voor iPhone en iPad !

Let me know what you think! 

1 opmerking:

  1. Great guide. Easy to read, easy to follow. Easy as beans! And we like beans, especially baked beans on toast coupled with a mugo'tay... Oops, I digress...

    I'm really excited about this program. I particularly appreciate the fact that if instruction and tasks are available on Edmodo for students to explore for themselves, more teacher time is available for conversation tasks and for students who need extra help.

    Possibility for group assignments is also appealing as is encouraging students to work outside classroom hours.

    I'm also hoping this is a 'one up' on Socrative which I think is brilliant in theory but not so practical in use.

    Let's get started! Chantel

    BeantwoordenVerwijderen